Impulsem la Recerca

L’Hospital de Mataró aconsegueix rebaixar a la meitat la pèrdua de pes en pacients ingressats per Covid-19

By 16 de febrer de 2021No Comments

L’Hospital de Mataró, centre integrat en el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), ha posat en marxa un protocol de suplementació nutricional als malalts de COVID-19, a partir del mateix moment en el qual són ingressats, que ha permès reduir a la meitat la pèrdua de pes dels pacients i millorar el seu estat nutricional per combatre millor la malaltia. És un estudi clínic propi inclòs a la campanya “+Salut x a un futur millor”.

L’aprenentatge de la primera onada de la pandèmia va permetre els investigadors del CSdM estudiar com la malaltia actua generant en el pacient un estat d’hipercatabolisme (alteració metabòlica quan una persona es troba en un estat crític produint-se una major despesa energètica i destrucció de musculatura esquelètica). La pèrdua de pes està explicada per aquest hipercatabolisme i també pels vòmits i diarrees associats a la malaltia, la dificultat de menjar per la insuficiència respiratòria i l’aplicació d’oxigen i la disfàgia. La COVID-19 genera molts casos de desnutrició severa.

A la primera onada, l’equip investigador de motilitat digestiva del CSdM, dirigit pel doctor Pere Clavé i del que formen part les nutricionistes Paula Viñas i Claudia Alarcón, va cridar un total de 205 pacients i va detectar un 45,5% de malnutrició a l’alta. També es va observar que la pèrdua de pes, sobretot dels pacients malnodrits, havia estat molt significativa, arribant a perdre una mitja de 10 kg en tot el procés de la malaltia.

A la segona onada, aplicant un protocol de suplementació nutricional precoç i una dieta hospitalària hipercalòrica-hiperproteica a 401 pacients, s’ha comprovat que la malnutrició en el moment de l’alta del pacient s’ha reduït a 32,7% i la pèrdua de pes també ha estat sensiblement menor, ja que la pèrdua mitjana de 6 kg en tot el procés de la malaltia (des que inicien els símptomes a casa fins que marxen d’alta) que es va observar durant la primera onada, en aquesta segona onada s’ha situat entorn dels 3 kg. Segons els investigadors, la intervenció precoç és fonamental per evitar que es produeixi la pèrdua de pes i la desnutrició.

Si continues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de "cookies". Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca